• -50%
  • B-corp
  • Slow cosmétique

Cosmetische ingrediënten

Emulgator voor melk, lotion, vloeibare crème

1 Reviews

Natuurlijk emulgator, specifiek aangemaakt voor de vervaardiging van melk en lotions. Erkend door de cosmetische bio labels. Gebruik dit om een zeer fijne en zeer stevige lotion te bekomen.

Meer lezen

€ 5,74

€ 11,49

En Stock

Emulgator "olie in water" voor smeuïge emulsie, korrels
C14-22 alkyl alcohol + C12-20 alkyl glucoside


Gebruiksadvies: men laat de emulgator smelten in de oliefase van de bereiding (olie en oplosbare ingrediënten in de olie: was en boter zullen de vloeibaarheid bepalen). De aanbevolen hoeveelheid is van 1 tot 5 % in de oliefase. Anderzijds wordt de vloeistoffase opgewarmd (gedistilleerd water, hydrolaat,.... en oplosbare ingrediënten in water: men raadt ambtshalve de toevoeging van xanthaangom als stabiliteitsfactor aan), rond 60°. Men mengt krachtig de twee fases met behulp van een garde. 
Op het einde van de bereiding, voegt men 1 à 3 % etherische olie toe, indien nodig. 
De toevoeging van een natuurlijk antioxidant (vitamine E tocoferol) en een natuurlijk conserveermiddel (kaliumsorbaat) is onvermijdelijk.

Algemene adviezen voor het slagen van een emulsie:

- Gebruik gesteriliseerde voorwerpen en kommen
- Weeg afzonderlijk de ingrediënten
- Verwarm de vloeistoffase en de oliefase afzonderlijk op bain-marie (rond de 60°)
- Wanneer de oliefase goed is gesmolten, lichtjes roeren zodat de mengeling homogener wordt (voeg er de emulgator en, al naargelang het recept, de cacaoboter, bijenwas,… aan toe)
- Indien u er ingrediënten als ureum of xanthaangom aan toegevoegd heeft, roer dan om de vloeistoffase homogener te maken.
- Voeg vervolgens zachtjes en geleidelijk de vloeistoffase in de oliefase (emulsie water in olie) of omgekeerd (emulsie olie in water) door onafgebroken te kloppen tot het preparaat is afgekoeld en u een opgeklopte crème consistentie verkregen heeft. 
- Wanneer de temperatuur van de crème tot 40° daalt, kan u de laatste ingrediënten (etherische oliën, vitamine E, conserveermiddel,…) er aan toevoegen. Mixen met de klopper.

Twee soorten emulsies

Er bestaan twee type emulsies. De O/W (olie in water) emulsies en de W/O (water in olie) emulsies. Naargelang het type emulsie, gedraagt een crème zich anders op de huid. De emulsies W/O (water in olie) worden gekenmerkt door kleine druppeltjes water die zijn verdeeld in een continue oliefase. Het zijn typische beschermende crèmes. Ze worden beter bewaard want het water is beschermd van bacteriën dankzij de olie. De emulsies O/W worden gekenmerkt door kleine druppeltjes olie die zijn verdeeld in een continue vloeistoffase. Ze worden gemakkelijk verwijderd bij het afspoelen. Het zijn typische voedende crèmes die hoofdzakelijk uit een vloeistoffase bestaan, die de huid hydrateert, en een kleine oliefase die haar voedt.

Opgelet! De verhouding tussen de vloeistoffase en de oliefase is niet determinerend voor het type emulsie (een crème met 40% oliefase en 60% vloeistoffase kan even goed een O/W emulsie zijn als een W/O emulsie). Er wordt alleen rekening gehouden met het karakter van de emulgator. 40 % oliefase en 60 % vloeistoffase lijken een goed gemiddelde voor een lichte en smeuïge crème. Voor een zeer droge huid, kan men zich perfect voorstellen deze verhouding om te keren.


Slow cosmétique
Ja

Referentie
ICCELC50