Wat is gemmotherapie?

Wat is gemmotherapie?

Gemmotherapie is eenvoudig in gebruik en zachter dan aromatherapie en biedt een natuurlijke oplossing voor veel kleine dagelijkse kwaaltjes.

Gemmotherapie, ook wel "knopgeneeskunde" genoemd, is een nog weinig bekende tak van de fytotherapie en is gebaseerd op een nieuwe galenische vorm van natuurlijke gezondheidszorg waarbij maceraties van knoppen, jonge scheuten of wortels worden gebruikt. Gemmotherapie maakt gebruik van groeiend plantaardig embryonaal weefsel, vers bereid in een water-alcohol-glycerine mengsel om een extract te verkrijgen dat bekend staat als een "glycerine maceraat".

Laten we eens kijken hoe Gemmotherapie werkt, voor wie het is, wat de voordelen zijn en hoe je het kunt gebruiken.

Geschiedenis van knopmaceraten

Sporen van het gebruik van knoppen zijn al te vinden in de Middeleeuwen. 

Oude farmacopees vermelden het uitwendig gebruik van populierenknoppen om zalven te maken en sparrenknoppen om ademhalingssiropen en kruidenthee te maken.
De geschiedenis van de gemmotherapie of fytembryotherapie begon in België in het midden van de 20e eeuw onder impuls van Pol Henry, een Belgische arts, die pure maceraten van knoppen, jonge scheuten of wortels gebruikte.
In Frankrijk werd het gebruik van knoppen ontwikkeld door dokter Max Tétau, die de naam Gemmothérapie gaf aan zijn 1/200 verdunningsproces.

De term gemmotherapie wordt vaak verward met lithotherapie, maar daar gaat het niet om! De etymologie van het woord gemmotherapie heeft zijn wortels in het woord gemmae, dat zowel knop als edelsteen betekent.

Principes van gemmotherapie

Gemmotherapie is een therapeutische praktijk gebaseerd op het gebruik van plantenextracten gemaakt van knoppen, de jonge scheuten van bomen en struiken. Deze knoppen worden geweekt in een mengsel van water, alcohol en glycerine (soms honing of agavesiroop).

Gemmotherapie plantenextracten worden bereid door plantenknoppen of jonge scheuten te macereren in alcoholische glycerine. Na filtratie worden deze maceraten 1:10 verdund in een mengsel van water, alcohol en glycerine.

Plantenknoppen zijn embryonale weefsels in een fase van intense celvermenigvuldiging. Ze zijn rijk aan mineralen, sporenelementen, vitaminen en groeifactoren, zoals fytohormonen (auxines, gibberellines), enzymen en het minerale sap dat de boom in de lente levert.

In de gemmotherapie worden toppen beschouwd als concentraten van de voordelen van de plant en bieden ze een planttotum, dat wil zeggen alle actieve bestanddelen van de plant.

"Knoppen bevatten het evolutionaire potentieel van de plant, maar ook een belangrijk vitaal potentieel, omdat één enkele van deze embryonale cellen in vitro de hele plant kan reconstrueren, wat bewijst dat elke meristematische cel alle genetische informatie van de plant bevat".

Uittreksel uit het boek "Traité de Gemmothérapie" door Philippe Andrianne

De voordelen van gemmotherapie

Knoppen zijn zeer rijk aan sporenelementen en mineralen en bevatten een concentratie aan koolhydraten, vitaminen en groeihormonen (auxines, gibberellines). Ze bestaan uit meristemen van stamcellen die de plant kunnen regenereren afhankelijk van de omstandigheden.

Gemmotherapie kan natuurlijke hulp bieden bij:

  • Verzwakte organen regenereren
  • Verstopte organen draineren (cellulaire drainage)
  • Het lichaam ontgiften
  • Vitaliteit verbeteren
  • Helpen beter ouder te worden

De plantenorganen die gebruikt worden in Gemmotherapie bevinden zich in de groeifase (knoppen, jonge scheuten). Daarom wordt Gemmotherapie regeneratief genoemd, omdat de regeneratieve dynamiek van weefsels specifiek is voor knoppen en jonge scheuten.

Knoppen combineren ook de voordelen van volwassen organen in een regulerende rol.

Aromatherapie en gemmotherapie, wat is het verschil?

In Aromatherapie worden essentiële oliën geëxtraheerd door stoomdestillatie van aromatische planten. Bij gemmotherapie worden extracten gemaakt van maceraten van knoppen van bomen en struiken in een mengsel van water, alcohol en glycerine.

Aromatherapie is zeer nuttig voor het verlichten van kleine gezondheidsproblemen door een krachtige werking op korte termijn (om bijvoorbeeld een verkoudheid te verlichten, of spierpijn, een hematoom, enz.)
Gemmotherapie heeft daarentegen een zachtere focus op de langere termijn en werkt in op chronische, langdurige problemen.

Aromatherapie en gemmotherapie zijn twee complementaire natuurlijke hulpmiddelen.

Wanneer moet gemmotherapie worden gebruikt?

  • Om chronische kwalen te begeleiden
  • Om het lichaam te draineren
  • Voor een regenererende kuur en ter ondersteuning van een betere veroudering
  • Om weefsel- of orgaanregeneratie te bevorderen

Hoe moeten bud macerates worden gebruikt?

Welke dosering moet je kiezen?

Gemmotherapie-remedies worden gemaakt door knoppen of jonge scheuten gedurende minstens 21 dagen te macereren in een mengsel van water-alcohol-glycerine. Na filtratie verkrijgen we een zogenaamd moedermaceraat of geconcentreerd maceraat.

Je zult dan twee soorten toppenmaceraten vinden:

  1. D1 maceraat, d.w.z. een moedermaceraat verdund 1:10: 1 deel moedermaceraat op 9 delen basisvloeistof.
  2. Geconcentreerd maceraat, d.w.z. onverdund, aangeboden als voedingssupplement. Dit maceraat heeft meer uitgesproken, originele en soms heerlijke smaken (Blackcurrant bud macerate, Fig tree bud macerate, etc.).

Aarzel niet om de dosering te testen die het beste bij je past door de reacties van je lichaam te observeren. Je arts kan je ook begeleiden naar de galenische vorm die het beste bij je past.

Raadpleeg voor de dosering altijd het advies van je therapeut en de doseringen die worden aanbevolen door de fabrikant van je product.

Dosering geconcentreerd maceraat

De dosering die over het algemeen wordt aanbevolen voor gemmotherapie is:

  • 5 tot 15 druppels per dag, indien mogelijk verdeeld over meerdere doses, over het algemeen drie keer per dag 5 druppels, buiten de maaltijden om.

Vraag een gezondheidsdeskundige om advies voor kinderen.

Dosering verdund maceraat (D1)

  • 1 druppel per kilo gewicht per dag maximaal bij volwassenen

Gemmotherapie genezingsduur

Behandelingen duren meestal minimaal 21 dagen, met een pauze van 7 dagen voordat je met een andere behandeling begint.
De meeste Gemmotherapiebehandelingen duren 3 maanden, met om de drie weken een pauze van een week.

Contra-indicaties en voorzorgsmaatregelen bij gebruik

  • Als je zwanger bent of borstvoeding geeft, vraag dan altijd advies aan je arts. Sommige bud maceraten zijn niet geschikt voor deze levensfase. Vraag een gezondheidsdeskundige om advies voor kinderen.
  • Volg altijd de aanbevolen dosering en overschrijd de aanbevolen dagelijkse dosis niet.
  • Als je een voorgeschiedenis hebt van hormoonafhankelijke kanker, vermijd dan gemmotherapie met hormonale of endocriene activiteit (bosbes, braam, framboos, Virginia creeper).