Focus op 3 veelzijdige gemmotherapieplanten

Focus op 3 veelzijdige gemmotherapieplanten

Al enkele weken behandelen we het onderwerp gemmotherapie, de voordelen en het gebruik voor verschillende problemen.

Vandaag wil ik me richten op drie knopmaceraten die volgens mij heel veelzijdig zijn en die ik het meest gebruik en aanbeveel aan de mensen met wie ik werk in de natuurgeneeskunde en fytotherapie.

Je zult meer te weten komen over hun voordelen, hun indicaties en de basisdoses die je kunt laten personaliseren door je natuurgeneeskundige, in de hoop dat dit je zal helpen om op een natuurlijke manier voor jezelf te zorgen.

Door Marion Pezzard, natuurgeneeskundige en bedenker van de podcast Healthy living

Vijgenboom knopmaceraat

Ik vind het heerlijk om Fig Buds te gebruiken en aan te bevelen, want persoonlijk hebben de effecten me nog nooit teleurgesteld.

Voor mij is het belangrijkste gebruik maagpijn, zure reflux of brandend maagzuur. Het werkt verzachtend en geeft snel verlichting. Ik raad aan om het in te nemen als een kuur van meerdere weken om het probleem uit te roeien, maar ook om te werken aan de oorspronkelijke oorzaak van het probleem: stress.

Vijgenknoppen, zoals de meeste knoppen trouwens, hebben de bijzonderheid dat ze zowel op het probleem als op de oorzaak ervan werken, waardoor ze echte bondgenoten zijn in een holistische benadering van blijvende verlichting.

Op het gebied van spijsverteringscomfort reguleert Vijgenboom de maagsecreties, kalmeert het darmslijmvlies en ondersteunt op zijn beurt de darmsfeer en een goede algehele spijsvertering. 

Als het gaat om het reguleren van het zenuwstelsel, wordt Vijg vooral gebruikt bij externe stress en overbelasting. Als de stress meer het gevolg is van herkauwingen, die meer uit jezelf komen, dan heeft Linde de voorkeur. Lindebloesem werkt niet alleen op herkauwingen, maar ook op de gevolgen ervan: slaapstoornissen!

Dosering: over het algemeen adviseer ik 10 druppels 's ochtends en 10 druppels 's avonds voor de maaltijd voor volwassenen. 

Zwarte bessen knop maceraat

Zwarte bes is een fantastische plant met echte regulerende functies, waardoor het een referentiepunt is in de gemmotherapie.

Zwartebessenknoppen worden gebruikt om de immuniteit van zowel volwassenen als kinderen te ondersteunen. Het is een goed idee om ze preventief te nemen als je gewend bent om elke winter regelmatig ziek te worden, maar ook tijdens ziekte, of het nu gaat om een verkoudheid, griep, enz.

Een andere zeer gewaardeerde functie van zwarte bessenknoppen is de werking op cortisol, het stresshormoon. Zwarte bes ondersteunt de cortisolspiegel van het lichaam en kan helpen deze te behouden tijdens perioden van grote stress, om te voorkomen dat de reserves in de bijnieren uitgeput raken.

Dit gebruik zal ook gunstig zijn voor vrouwen die lijden aan luteale insufficiëntie, d.w.z. met een luteale fase (tussen ovulatie en menstruatie) van minder dan 12 dagen. Deze fase wordt gedomineerd door progesteron en tijdens periodes van stress concurreren progesteron en cortisol met elkaar in het lichaam. Een teveel aan cortisol zal de progesteronspiegel doen dalen en daardoor de luteale fase verzwakken. Het is onder andere in deze gevallen dat we last hebben van het beroemde premenstrueel syndroom, evenals hypofertiliteit.
Zwartebessenknop zal een grote hulp zijn bij het ondersteunen van cortisol en het behouden van progesteron.

Ook hier kunnen we bedenken dat knopmaceraat inwerkt op de oorzaak van een probleem: lage immuniteit, onvoldoende luteale fase, maar ook op de oorzaak van deze stoornis: een overmaat aan stress en cortisol.

Tot slot heeft het een tonisch en antioxidant effect dat zeer gewaardeerd wordt als je je erg moe voelt, bijvoorbeeld tijdens een winterziekte, of op elk ander moment.

Aanbevolen dosering: 15 druppels per dag voor het ontbijt in een glas water voor volwassenen.

Frambozen knop maceraat

Het lijkt erop dat ik deze plant het meest gebruik in mijn praktijk als natuurgeneeskundige gespecialiseerd in hormoonbalans en vruchtbaarheid!

Misschien heb je wel eens gehoord van frambozenbladthee om hormonen in balans te brengen, menstruatiekrampen te verzachten of om samentrekkingen van de baarmoeder aan het einde van een zwangerschap te ondersteunen?

In de vorm van een maceraat van knoppen heeft framboos een aanvullende rol op die van kruidenthee, waarbij de eierstokken extra worden aangesproken en gestimuleerd voor een goede ovulatie en een goede balans tussen oestrogeen en progestageen tijdens de menstruatiecyclus. 

Dit maceraat kan ook nuttig zijn tijdens de menopauze om de eierstokfunctie zoveel mogelijk te blijven ondersteunen.

"Een echte bondgenoot voor vrouwen van alle leeftijden!"

Dosering: ook hier adviseer ik 10 druppels 's ochtends en 's avonds in een glas water voor de maaltijd, gedurende de hele menstruatiecyclus of alleen tijdens het 1e deel van de cyclus, d.w.z. vanaf de 1e dag van de menstruatie tot aan de eisprong, afhankelijk van het gewenste effect.

Ben je bekend met deze drie gemmotherapieplanten?
Voldoen ze aan jouw behoeften?

Alle doseringen worden hier gegeven als richtlijn, voor een gezonde volwassene, en kunnen natuurlijk door een natuurgeneeskundige worden aangepast aan jouw behoeften.