Het gebruik van knopmaceraten

Het gebruik van knopmaceraten

Gebruik en protocollen van gemmotherapie

Bioflore heeft een nieuw assortiment producten gelanceerd: biologische knopmaceraten, ook wel gemmotherapie genoemd.

Wat zijn het? Hoe worden ze gemaakt? Hoe gebruik je ze dagelijks? Ik vertel je er nu alles over, zodat je zelf aan de slag kunt met deze kleine schatten uit de natuur!

Door Marion Pezard, natuurgeneeskundige en bedenker van de podcast Healthy Living.

Wat is een toppenmaceraat?

Allereerst is een knopmaceraat een vorm van plantenextractie die voor verschillende gezondheidsdoeleinden wordt gebruikt.

Het principe is eenvoudig: terwijl we in kruidenthee of moedertincturen soms de bladeren, bloemen, zaden of schors gebruiken, gebruiken we in de gemmotherapie alleen de knoppen of jonge scheuten van een plant.

Gemmotherapie is gebaseerd op het principe dat de voordelen van de plant vertienvoudigd worden wanneer de boom al zijn energie steekt in het produceren van een knop, een bloem en vervolgens een vrucht, waardoor zijn voortplanting verzekerd is. Dit lijkt het ideale moment om alle actieve ingrediënten uit een plant te halen, maar ook de energetische en stimulerende kant van deze essentiële energie, vitaliteit en vernieuwing die in de toppen gevangen zit.

Zodra de toppen zijn geoogst, laten we ze weken in een basis van alcohol, water en glycerine om de actieve ingrediënten effectief te extraheren.

Het bijzondere voordeel van knoppen is dat ze vaak zowel de oorzaak als de gevolgen van een probleem aanpakken. Dit is bijvoorbeeld het geval met vijgenknoppen, die niet alleen maagpijn en brandend maagzuur verzachten, maar ook de stress wegnemen die deze veroorzaakt.

Ik zal later meer vertellen over deze bijzondere plant.

Hoe moeten bud macerates worden ingenomen?

Dosering en frequente doseringen

De meeste mensen nemen kleine druppels bud macerate in een glas water voor of na de maaltijd. De basisdosis is 10 tot 15 druppels per dag voor een volwassene, maar het is natuurlijk een goed idee om het advies dat je krijgt te personaliseren door met je natuurgeneeskundige te praten.

Ik wil je nu graag meenemen door een paar themaprotocollen om je te helpen onafhankelijker te worden in het gebruik van bud maceraten.

Heb je last van slapeloosheid?

Daarna kun je je wenden tot de synergie Bonne nuit, die het maceraat van de zilveren lindeknop bevat, met zijn kalmerende en verzachtende werking op met name stress, veroorzaakt door onze eigen herkauwingen. Deze synergie helpt je om snel in slaap te vallen en een goede nachtrust te hebben. De synergie kan gebruikt worden bij kinderen vanaf 3 jaar, door de dosering aan te passen en advies te vragen aan uw natuurgeneeskundige.

Heb je last van spijsverteringsproblemen?

Spijsverteringsproblemen zijn een breed onderwerp en het is belangrijk om te begrijpen wat het probleem veroorzaakt. Heb je last van maagproblemen? Leverproblemen? Een onbalans in de darmen?

Zodra je de oorzaak hebt vastgesteld, kun je bijvoorbeeld vijgenknopmaceraat gebruiken, dat zeer nuttig is voor de gezondheid van maag en darmen. Het verlicht zure reflux en kalmeert ook de stress die de hoofdoorzaak is.

Als het probleem daarentegen meer met de lever te maken heeft, kun je naast je kruik met heet water en citroenthee ook hulp krijgen van rozemarijnknoppen, die het voordeel hebben dat ze de normale werking van de lever ondersteunen (en niet ontgiften - dat zijn twee verschillende mechanismen).

Moet je je immuniteit een boost geven?

Zwarte bessenknoppen zijn je steunpilaar als je je slecht voelt of een lange winterziekte hebt! Of het nu voor volwassenen of kinderen is, het is een gemakkelijk te gebruiken hulpmiddel dat de immuniteit ondersteunt en helpt om van winterkwaaltjes af te komen.

Zwartebessenknoppen hebben ook een werking op stress en cortisol, wat heel nuttig is omdat stress het immuunsysteem in de war kan brengen. Ook hier werken we op een holistische manier aan een aandoening en een van de oorzaken ervan.

Heb je last van stress?

In het geval van een stressvolle periode kunnen twee van de hierboven genoemde knoppen nuttig zijn: Lindebloesem, dat beter geschikt is voor herkauwen, interne stress en slaapstoornissen, die je vindt in het Serenity Complex, of Vijgknoppenmaceraat, dat beter geschikt is voor druk en stress van buitenaf die hun weerslag hebben op het spijsverteringsstelsel.

Als de stress langdurig is en dichter in de buurt komt van overwerk en burn-out, dan zullen zwarte bessenknoppen een echte bondgenoot zijn in het ondersteunen van de cortisolproductie en het voorkomen dat de voorraad die van nature aanwezig is in de bijnieren uitgeput raakt.

Heb je last van problemen met je bloedsomloop?

Verschillende knopmaceraten zijn interessant bij problemen met de bloedsomloop, zoals zware benen, veneuze retourstoornissen, spataderen, aambeien, enz. Ze kunnen alleen worden genomen of in synergie voor een tienvoudig effect.

Mijn favorieten zijn Paardenkastanje, Rode Wijnstok, Gevlekte els, Kastanje en, in het geval van gecombineerde hartproblemen, Meidoorn.

Op zoek naar een antioxidant en verstevigend effect?

Als de bovengenoemde stress je uitput, dan zijn rozemarijnknoppen iets voor jou!

Ze hebben zowel een verkwikkende als antioxiderende werking die zeer gewaardeerd wordt.

Voor mannen kan het ook gecombineerd worden met de knoppen van Eik en Zwarte Bes om de spermakwaliteit te optimaliseren als onderdeel van een vruchtbaarheidsproject.

Voorzorgsmaatregelen voor gebruik

  • Dit advies is opgesteld voor volwassenen in goede gezondheid, zonder specifieke pathologie.
  • Een voedingssupplement is geen vervanging voor een gevarieerde, evenwichtige voeding en een gezonde levensstijl.
  • Vraag uw arts om advies als u zwanger bent of borstvoeding geeft.
  • Vraag voor kinderen advies aan uw arts.
  • Volg altijd de aanbevolen dosering.

Al deze tips worden hier één voor één gepresenteerd, maar als je je kennis aanscherpt of hulp zoekt, kun je ze combineren om aan je eigen specifieke behoeften te voldoen.

Nu heb je dus een paar nieuwe tips in je gereedschapskist om het hele jaar door op een natuurlijke manier voor jezelf te zorgen!

Dus, ben je klaar om bud macerates te adopteren?