Gids voor het gebruik van essentiële oliën op de huid

Gids voor het gebruik van essentiële oliën op de huid

Een praktische en eenvoudige gids voor het gebruik van essentiële oliën op je huid

Het aanbrengen van essentiële oliën op de huid is ongetwijfeld de eenvoudigste manier om te profiteren van de vele (om niet te zeggen ontelbare!) eigenschappen van aromatherapie. Via de huid kun je niet alleen profiteren van de cosmetische deugden van etherische oliën, maar je kunt er ook het hele organisme mee verwennen doordat ze van de opperhuid in de bloedsomloop terechtkomen. Maar deze toepassing mag niet lichtvaardig worden opgevat en moet voldoen aan enkele basisprincipes: etherische oliën zijn zeer krachtige plantenconcentraten en kunnen soms indrukwekkende gevolgen hebben voor de huid. In deze Bioflore gids bekijken we de beste praktijken voor het gebruik van essentiële oliën op elk huidtype.

Een artikel door Amandine Devillard, aromatoloog

Hoe essentiële oliën op de huid gebruiken: een leidraad

Er lijkt één basisregel te gelden voor het aanbrengen van essentiële oliën op de huid: ze mogen nooit (op een paar uitzonderingen na) rechtstreeks op de huid worden aangebracht en moeten altijd worden verdund in een plantaardige olie.

De huid is de meest toegankelijke interface voor aromatherapie omdat het een groot oppervlak biedt - het is het zwaarste orgaan in het menselijk lichaam - en het laat de moleculen van essentiële oliën, waarvan de meeste een laag moleculair gewicht hebben, gemakkelijk door. Hun lipofiele aard betekent ook dat ze een perfecte affiniteit hebben met onze huid.
Sommige etherische oliën vormen geen probleem als je af en toe een druppeltje op een heel klein stukje huid aanbrengt (etherische olie van lavendel, etherische olie van tea tree, etc.), terwijl andere een onmiddellijk negatief effect hebben, zoals etherische olie van biologische Ceylon kaneel, die de huid verwarmt of zelfs verbrandt, afhankelijk van hoe fijn en gevoelig de huid is.

Je kunt gebruik maken van een breed scala aan aroma's om de huid te kalmeren, te verstevigen, in balans te brengen en te zuiveren, maar ook om in te werken op de interne systemen van het lichaam om de spijsvertering te stimuleren, een trage bloedsomloop te bevorderen of zelfs om alledaagse angsten te verlichten.

Essentiële oliën kunnen worden gebruikt als aanvulling op hydrolaten op de huid, maar pas op: de twee stoffen kunnen niet worden gemengd, want essentiële oliën zijn niet oplosbaar in water! Wil je de beste aromaroutine voor je huid, met een combinatie van essentiële oliën, hydrolaten en plantaardige oliën?

Essentiële oliën en de huid: wat zijn de risico's en contra-indicaties?

Welke problemen kunnen ontstaan door het gebruik van etherische oliën in cosmetica en huidverzorgingsproducten?

Essentiële oliën kunnen deel uitmaken van een natuurlijke dagelijkse routine, maar ze hebben een aantal contra-indicaties die een paar voorzorgsmaatregelen vereisen om bepaalde problemen te voorkomen. Hoewel sommige onaangename gevolgen van essentiële oliën klein zijn, zijn sommige huidreacties die worden toegeschreven aan verkeerd gebruik van essentiële oliën indrukwekkend.

Fotosensibilisatie

Fotosensibilisatie is een immuunreactie na blootstelling aan UV-licht. Het kan het gevolg zijn van een interactie met geneesmiddelen, lucitis (allergie voor de zon) of een bepaalde pathologie (porfyrie, lupus erythematosus, enz.). In aromatherapie moet je vooral voorzichtig zijn met bergamotolie. Een van de bestanddelen, bergapten, veroorzaakt fototoxiciteit, wat leidt tot grote rode vlekken, vaak vergezeld van papels. En dit gebeurt niet alleen in de zon! Daglicht is voldoende om bergapten te activeren, soms zelfs door kleding heen. In dit geval heb je twee keuzes:

  • vervang bergamotolie in je synergie om op de huid aan te brengen;
  • kies een bergamotolie zonder bergapten, die dit nadeel vermijdt.

Wees ook voorzichtig met alle essentiële oliën van citrusvruchten, die furocoumarines bevatten.

Irritatie en dermatitis

Door hun biochemie reageren sommige etherische oliën sterker op de huid en veroorzaken irritatie, jeuk, mogelijk roodheid en zelfs dermatitis, wat de kwetsbare laag van de opperhuid aantast.
Essentiële oliën bevatten vooral fenolen, zeer krachtige aromatische verbindingen en anti-infectiemiddelen bij uitstek. Hieronder vallen essentiële oliën van tijm, bonenkruid en oregano. Wees ook voorzichtig met essentiële olie van kruidnagel, die eugenol bevat, een ander fenol.

De essentiële olie van Ceylon kaneel kan dermocaustisch zijn, omdat het cinnamaldehyde bevat, een aromatische aldehyde die een echte anti-infectiebom is, maar die ook de huid aantast. Pas op dat je het niet herhaaldelijk op het gezicht en/of lichaam aanbrengt, en zeker niet onverdund!

Sommige essentiële oliën kunnen willekeurig de meer gevoelige huid irriteren: exotische basilicum, dragon en ajowan. Weer andere veroorzaken ongemak of irritatie als ze geoxideerd zijn. Houd je essentiële oliën uit de buurt van licht en warmte en laat je flesjes niet open staan.

Overgevoeligheid en allergie

Essentiële oliën zijn afkomstig van natuurlijke planten. De grote verscheidenheid aan verbindingen die ze bevatten, zijn potentieel allergeen. De Europese Unie publiceert een lijst van deze stoffen, met name voor cosmetische regelgeving. Deze lijst bevat 26 allergene moleculen, waarvan de meeste voorkomen in etherische oliën. Deze lijst zal aanzienlijk worden uitgebreid onder de nieuwe regelgeving, die het aantal allergenen verhoogt tot 80, zowel geïsoleerde moleculen als complete essentiële oliën. Als je weet dat je allergisch bent voor een van deze verbindingen, kun je het beste vermijden om essentiële oliën en cosmetische producten die deze molecule bevatten op de huid aan te brengen (geraniol, linalool en limoneen zijn veelvoorkomende voorbeelden).

Welke voorzorgsmaatregelen moet ik nemen bij het gebruik van essentiële oliën in mijn doe-het-zelf schoonheidsproducten?

Om huidproblemen veroorzaakt door bepaalde essentiële oliën te voorkomen, hoef je alleen maar deze eenvoudige tips te volgen. Laat je leiden en raadpleeg de voorzorgsmaatregelen voor het gebruik van elk van je essentiële oliën.

Elleboogtest met essentiële oliën

Heb je net een nieuwe etherische olie gekocht? Probeer de elleboogtest. Verdun een druppel in een hoeveelheid plantaardige olie ter grootte van een hazelnoot en breng het mengsel aan op de holte van je elleboog, waar de huid dunner is. Als er een reactie optreedt, kan die vrij snel optreden, maar we raden je aan 24 tot 48 uur te wachten om je tolerantie te controleren. Let op roodheid en jeuk op de elleboog, maar ook elders op het lichaam. In dit geval stuurt je lichaam je waarschijnlijk een boodschap om je te waarschuwen dat deze essentiële olie niet zijn beste bondgenoot is. Probeer een alternatief te vinden.

De essentiële olie verdunnen

Essentiële oliën moeten altijd worden verdund in een plantaardige olie (dit is de eenvoudigste oplossing!), of worden verwerkt in een neutraal of doe-het-zelf cosmeticaproduct voordat ze op de huid worden aangebracht, met inachtneming van de aanbevolen doseringen.

Een grondige kennis van elke essentiële olie

In onze complete gids voor etherische oliën kun je de eigenschappen van elke etherische olie vinden. Je kunt ook de contra-indicaties controleren in het gedeelte “Voorzorgsmaatregelen bij gebruik”, met name als een essentiële olie niet wordt aanbevolen voor zwangere vrouwen, bij bepaalde medische aandoeningen of als ze allergenen bevat. En als je echt verder wilt gaan in het beheersen van aromatherapie, geeft EAA's Health and Wellbeing Aromatherapy cursus je alle reflexen die je nodig hebt voor veilig gebruik.

Naleving van doseringen

Aromatherapie heeft een opmerkelijke werking. Als er in een formule 1 druppel staat, voeg er dan geen 2 of 3 aan toe in de hoop op een sneller en nog heilzamer effect! Integendeel, je loopt het risico dat het eerder slechter dan beter gaat. In huidverzorgingsproducten is een dosering van 1% (in cosmetica) tot 5% (voor massageoliën) essentiële olie ruim voldoende.