Huid en menstruatiecyclus

Huid en menstruatiecyclus

Is het je wel eens opgevallen hoe je huid verandert tijdens je menstruatiecyclus? We zien vaak een paar kleine puistjes rond de tijd van onze menstruatie, maar als we wat dieper graven, realiseren we ons dat dit niet het enige is dat varieert. Kom op, laten we samen de hormonale variaties in je huid ontdekken?

Een artikel door Marion Pezard, natuurgeneeskundige en producent van de Healthyliving Podcast

Preambule: de rol van hormonen

Eerst en vooral is het belangrijk om te onthouden dat onze gonadale hormonen (oestrogeen, progesteron, testosteron) niet alleen verantwoordelijk zijn voor onze menstruatiecyclus en vruchtbaarheid. Deze hormonen hebben receptoren in vele andere doelweefsels, zoals de huid, borsten en hersenen, en beschermen ons lichaam op vele manieren.

De huid tijdens de menstruatie

Helemaal aan het begin van de cyclus is de menstruatiefase, een tijd van vernieuwing waarin oestrogeen en progesteron dalen bij afwezigheid van een embryo in de baarmoeder, waardoor het baarmoederslijmvlies, het slijmvlies dat de baarmoeder bedekt, naar buiten lekt en een knus nestje maakt voor het geval een embryo zich daar wil nestelen. Ook al heeft elke vrouw het recht om te beslissen of ze wel of niet over haar lichaam wil beschikken en of ze wel of geen kinderen wil, ons lichaam is geprogrammeerd voor de optie "voortplanting van de soort" en doet er elke maand alles aan om dit doel te bereiken, zo is het nu eenmaal.

Wat onze huid betreft, kunnen er verschillende dingen gebeuren tijdens onze menstruatie.

Ten eerste kan de daling van de hormonen onze huid droger, gevoeliger en kwetsbaarder maken.
Tegelijkertijd, wanneer oestrogeen en progesteron dalen, blijft testosteron over, dat min of meer stabiel is en daarom hoger zal zijn dan de andere hormonen die gedaald zijn. Dit kan leiden tot een teveel aan talg en puistjes.

Wat moet ik doen tijdens de menstruatie?

Het is de perfecte tijd om wat tijd voor jezelf te nemen, in je cocon, en je huid te verwennen met een maskertje op maat van jouw behoeften: ofwel hydraterend met plantaardige oliën die je in je huid masseert, ofwel zuiverend met bijvoorbeeld groene klei, zwarte houtskool en een paar druppels essentiële Tea Tree olie.

Dit is ook een goed moment om warm, troostend voedsel te eten, dus waarom voeg je niet wat bottenbouillon boordevol collageen toe aan je dieet?

De folliculaire fase: welke invloed heeft deze op de huid?

Zodra de stroom is gestopt, komen we in de folliculaire fase, waarin de hersenen de eierstokken stimuleren om de follikels te laten rijpen, die meer en meer oestrogeen produceren naarmate ze groeien. Deze oestrogenen worden opgenomen door verschillende doelweefsels, waaronder de baarmoeder, die onder invloed daarvan haar baarmoederslijmvlies weer opbouwt.

Oestrogenen zijn echte bondgenoten voor onze huid, want ze stimuleren de aanmaak van collageen en hyaluronzuur, dat vocht vasthoudt. In deze tijd van het jaar is onze huid over het algemeen goed doorbloed en voller, met een mooie, stralende teint - het is de beste tijd!

Wat te doen in de follikelfase?

Begin met het waarderen en bewonderen van je huid, dat is goed voor je moraal. Profiteer van deze periode om goed gehydrateerd te blijven en verrijk je dieet met kleurrijke verse groenten en fruit die je huid zullen voorzien van veel vitaminen, mineralen en antioxidanten.

Ovulatiefase, de effecten op de huid

De ovulatiefase is een echt scharniermoment van "hormonale omschakeling" dat invloed kan hebben op verschillende systemen in ons lichaam, met name op de spijsvertering en de huid.

Oestrogeen bereikt zijn hoogste niveau en veroorzaakt een piek in LH in de hersenen, wat op zijn beurt leidt tot de uitdrijving van een rijpe eicel: dit is de ovulatie.

Zodra de eicel is uitgestoten, wordt zijn omhulsel, de follikel genaamd, die in de eierstok achterblijft, getransformeerd in het zogenaamde corpus luteum, dat progesteron gaat produceren om de cellen van het baarmoederslijmvlies te specialiseren en ze te laten profiteren van alle voedingsstoffen en bloedvaten om een toekomstig embryo te huisvesten.

Het is deze overgang van de overheersing van oestrogeen naar die van progesteron die problemen kan veroorzaken, omdat het spijsverteringsstelsel het oestrogeen dat niet langer gebruikelijk is moet elimineren via de bal en de ontlasting, en dit werk gebeurt parallel met de komst van progesteron, dat een vertragend effect heeft op het lichaam en dus ook op onze transit. Zoals je kunt zien, zal het spijsverteringssysteem, als het vertraagt, afvalstoffen naar zijn rechterkant sturen: de huid.

Dit is dus een periode waarin de huid wat vetter kan zijn, meer onzuiverheden kan vertonen en speciale verzorging nodig heeft.

Wat te doen tijdens de ovulatiefase?

Het sleutelwoord hier is eliminatie, dus we gaan er alles aan doen om dit te ondersteunen. Op het programma: goede hydratatie, veel gekookte groenten in de voeding om de transit te bevorderen, beweging om de darmperistaltiek te ondersteunen en planten om de lever en transit te helpen in hun missie: citroen, rozemarijn, malve, of zelfs artisjok en duivenkervel indien nodig.

Aarzel op lokaal niveau niet om bijvoorbeeld een hydrolaat van laurierblad aan je routine toe te voegen, evenals twee kleine druppels essentiële Tea Tree olie in je voedende plantaardige olie, en maak een paar maskers met groene klei.

Luteale fase

Last but not least in onze rondgang door de cyclus is de luteale fase.

Deze periode wordt gedomineerd door progesteron, een vertragend en antidepressief hormoon. Deze fase duurt zo lang als het lichaam nodig heeft om vast te stellen of een embryo zich al dan niet in onze baarmoeder heeft gevestigd. Als dat zo is, wordt het tijdens de zwangerschap in stand gehouden door het corpus luteum en vervolgens de placenta, en als dat niet zo is, daalt het geleidelijk om de menstruatie op gang te brengen.

Progesteron is een tweesnijdend hormoon voor onze huid. Het wordt gewaardeerd om zijn gladmakende werking, omdat het de poriën vernauwt en de huidtextuur verfijnt, maar als er tegelijkertijd een teveel aan talg is, bestaat het risico dat dit wordt ingesloten door de vernauwing van de poriën en onzuiverheden veroorzaakt.
Deze 2e situatie is vooral acuut vlak voor je menstruatie, wanneer, zoals we hebben gezien, de testosteronspiegels een beetje hoog zijn en daardoor de talgafscheiding kunnen stimuleren.

Wat te doen in de luteale fase

Help je huid te zweten door te sporten, een sauna of stoombad te nemen, warme baden of stoombaden voor je gezicht te nemen (boven een sudderpannetje bijvoorbeeld, tenzij je last hebt van roodheid of couperose).

Blijf tegelijkertijd de afvoer van afvalstoffen ondersteunen door de adviezen uit de ovulatiefase toe te passen.

Een woord van de natuurgeneeskundige

Dat was het dan voor een overzicht van je huid tijdens je menstruatiecyclus. Ik hoop dat dit je helpt om te begrijpen hoe je je huid kunt ondersteunen in overeenstemming met de problemen die je kunt tegenkomen, en ook om grip te krijgen op de periode van hormonale achteruitgang die al halverwege je dertigste kan beginnen en daarom een impact kan hebben op je huid. Hoe beter je deze veranderingen en de redenen erachter kunt identificeren, hoe beter je je huid kunt geven wat ze nodig heeft.

En zoals altijd vertegenwoordigen deze indicaties de theorie en als je huid deze fasen niet helemaal volgt, raak dan niet in paniek - elk lichaam is anders, dus vat dit niet op als een gebod.

Onze selectie

U zult ook

Al onze artikelen