De ovulatiefase is een echt scharniermoment van "hormonale omschakeling" dat invloed kan hebben op verschillende systemen in ons lichaam, met name op de spijsvertering en de huid.
Oestrogeen bereikt zijn hoogste niveau en veroorzaakt een piek in LH in de hersenen, wat op zijn beurt leidt tot de uitdrijving van een rijpe eicel: dit is de ovulatie.
Zodra de eicel is uitgestoten, wordt zijn omhulsel, de follikel genaamd, die in de eierstok achterblijft, getransformeerd in het zogenaamde corpus luteum, dat progesteron gaat produceren om de cellen van het baarmoederslijmvlies te specialiseren en ze te laten profiteren van alle voedingsstoffen en bloedvaten om een toekomstig embryo te huisvesten.
Het is deze overgang van de overheersing van oestrogeen naar die van progesteron die problemen kan veroorzaken, omdat het spijsverteringsstelsel het oestrogeen dat niet langer gebruikelijk is moet elimineren via de bal en de ontlasting, en dit werk gebeurt parallel met de komst van progesteron, dat een vertragend effect heeft op het lichaam en dus ook op onze transit. Zoals je kunt zien, zal het spijsverteringssysteem, als het vertraagt, afvalstoffen naar zijn rechterkant sturen: de huid.
Dit is dus een periode waarin de huid wat vetter kan zijn, meer onzuiverheden kan vertonen en speciale verzorging nodig heeft.
Wat te doen tijdens de ovulatiefase?
Het sleutelwoord hier is eliminatie, dus we gaan er alles aan doen om dit te ondersteunen. Op het programma: goede hydratatie, veel gekookte groenten in de voeding om de transit te bevorderen, beweging om de darmperistaltiek te ondersteunen en planten om de lever en transit te helpen in hun missie: citroen, rozemarijn, malve, of zelfs artisjok en duivenkervel indien nodig.
Aarzel op lokaal niveau niet om bijvoorbeeld een hydrolaat van laurierblad aan je routine toe te voegen, evenals twee kleine druppels essentiële Tea Tree olie in je voedende plantaardige olie, en maak een paar maskers met groene klei.