Hô-hout - Shiu-hout

Hô-hout - Shiu-hout

De essentiële olie van Hô-hout of Shiu-hout is een zeer zachte maar zeer doeltreffende etherische olie: ze helpt het lichaam te vechten tegen infecties en zuivert de huid. Ze is geschikt voor de hele familie. Alternatief voor het duurdere rozenhout.

Om deze essentiële olie te bestellen, ga naar onze online winkel hier

  • Laurierfamilie (Lauraceae)
  • Latijnse benaming: : Cinnamomum camphora linaloliferum 
  • Etherische olie verkregen door distillatie van de schors en de loof

Aangezien het rozenhout een duurzaam beschermde soort is, biedt het Shiu-hout een relatief verwante etherische olie ervan. Deze laurierfamilie werd, in de 19de eeuw, verplant in Madagaskar en leverde ons op het grote eiland een etherische olie, rijk aan cineol: de bekende ravintsara.
Niets vergeleken met deze boom in het Verre-Oosten: deze etherische olie van Hô-hout is bijna monomoleculair, met een linalool gehalte van bijna 99%.
De etherische olie van rozenhout, daarentegen, is rijk aan linalool maar is opgenomen in een meer complexere moleculaire synergie waar men vooral cineol terug vindt.
Conclusie: de etherische oliën van rozenhout en Hô-hout bieden zeer verwante aroma's aan maar deze laatste openbaart haar gebrek aan complexiteit door een minder genuanceerd aroma.

Door haar hoog percentage aan linalool, is de etherische olie van Hô-hout antibacterieel. Het kan gebruikt worden om ademhalingsproblemen bij baby's en jonge kinderen te behandelen. Gecombineerd bestrijdt ze de genito-urinaire infecties. Het is een goed spiertonicum. Het is een uitstekend huidtonicum, geschikt om de rimpelontwikkeling te voorkomen en de huid te verstevigen.  

* De voorafgaande samenvatting is louter informatief: het vormt een synthese van eigenschappen die zijn omschreven in de erkende aromatherapeutische werken en/of die conform zijn met de eeuwenoude en populaire tradities. Het is in geen enkel geval medische informatie noch een indicatielijst.

De karakteristieke geur van linalool heeft een vleugje roze en is tonisch en fris. Een oude remedie tegen zwaarmoedigheid en sombere dagen. Zowel binnenshuis als binnenin zichzelf. Recente studies bevestigen het buitengewone adaptogene karakter van linalool. Anders gezegd, een opmerkelijk antistress wapen.

Vergeleken met het rozenhout, biedt het Hô-hout voordelen en nadelen. Onder de voordelen: het relatieve gebrek aan cineol wat het minder vluchtig maakt, en minder prikkelend: een zachter gevoel op de huid. Onder de nadelen: een beetje te verpletterend, de linalool heeft een gebrek aan matigende moleculen. Haar tonische en adstringerende werking zal sterker zijn maar het is belangrijk het vooraf te testen door het zuiver aan te brengen aan de elleboogholte: elke persoon die de neiging tot allergische reacties heeft moet oppassen voor deze voorzorgsmaatregel.

Aromatische identiteit
Karakter van het hout
Bio
Ja
Emotionele impact
Weinig gevoelig zijn voor externe invloeden,  Zich mentaal ontvluchten
Huidtype
huid met neiging tot acne,  rijpe huid,  vette huid
Slow cosmétique
Ja
Welzijn
ademhaling,  algemene tonus,  plasproblemen,  stress,  verkoudheid en lopende neus,  winteraandoeningen