De huid en de zon

De huid en de zon

De zon op de huid, we dromen er een heel jaar van! Zelfs al zijn de voordelen van de zon op ons lichaam bewezen, toch moeten we weten hoe we ervan kunnen genieten zonder onze huid in gevaar te brengen! Ontdek vóór het zonnebaden op het zand of op het veld hoe u uw huid kunt voorbereiden op de eerste zonnestralen, hoe u deze kunt kalmeren in geval van zonnebrand en hoe u op een natuurlijke manier kunt bruinen. In de schaduw te lezen, natuurlijk ;)

Onderaan dit artikel vindt u een link naar de betrokken producten.

Stap 1: Uw huid klaarmaken voor de zon

Tip n°1 : Vul de carotenoïden bij!

Vanaf de eerste zonnestralen verwennen we de huid met een regime rijke aan carotenoïden met het bio wortelmaceraat of de bio plantaardige olie van duindoorn (te verdunnen in een iets neutralere olie zoals jojoba of abrikozenpitolie). Terwijl ze de huid voeden, zullen deze oliën, die rijk zijn aan antioxidanten, de huid beschermen tegen vroegtijdige veroudering door vrije radicalen en de synthese van melanine en een mooie gebruinde teint bevorderen, dankzij hun hoge bèta-caroteengehalte.

Zomerritueel:

- vervang uw dag en/of nachtcrème door het bio wortelmaceraat of door een verzorging van wortelmaceraat en plantaardige oliën aangepast aan uw huidtype (jojoba, calendula, sesam, bernagie, teunisbloem, ...)

- voeg een druppel bio duindoornolie toe aan uw dosis gezichtscrème

- maak een lichaamslolie rijk aan wortelmaceraat, om de huid klaar te maken voor de zon en het bruinen te verlengen.

Zonvoorbereidende lichaamsolie 

Wortelmaceraat om te bruinen, verlichtende abrikozenolie en verzachtende zoete amandelolie: deze huidverzorgingsolie voedt, satineert en bereidt de huid voor op de zon. Het kan ook worden gebruikt als een bruine extender olie.

Ingrediënten:

Bio abrikozenpitolie - 50 ml

Bio zoete amandelolie - 30 ml

Bio wortelmaceraat - 20 ml

Bereiding:

Meng alle oliën in een bruin glazen flesje van 100 ml, schudden en klaar!

Wrijf jezelf in met deze olie als je uit de douche komt, op een nog licht vochtige huid. Wacht even voordat je je gaat aankleden, want het wortelmaceraat kan oranje sporen achterlaten op de kleding.

Bewaring: 6 maanden op een donkere plaats.

Tip n°2 : Uw huid hydrateren

Door de warmte heeft de huid de neiging om uitgedroogd te raken, verliest ze haar elasticiteit, verschijnen er fijne lijntjes en kan ze zelfs een "perkamentachtig" uiterlijk krijgen. Vergeet niet om minstens 1,5 liter water per dag te drinken, het is cliché, maar de eerste hydratatie van de huid komt van binnenuit!

Breng regelmatig aloë vera gel aan, een hydraterende crème of lichaamsmelk op uitgedroogde zones van lichaam en gelaat. Afwisselend met een plantaardige olie, is dat ideaal!

Zomerritueel:

- om het gezicht te hydrateren brengt u een neutrale crème aan 's ochtends en 's avonds. Voor een nog meer hydraterende werking kan u de crème verrijken met hyaluronzuur of ureumactiva.

- boter uw lichaam in met een neutrale lichaamsmelk, de zachte en lichte formule is geschikt voor de meest gevoelige huid.

Tip n°3 : Regelmatig scrubben (peeling)

Om een gelijkmatige bruining te bevorderen, kunt u overwegen om te scrubben om dode cellen en onzuiverheden te verwijderen en zo een mooie bruining te bevorderen. Gebruik voor uw zelfgemaakte scrubs altijd plantaardige en biologisch afbreekbare exfoliants die veilig zijn voor aquatische ecosystemen. Plantenpoeders van abrikozenpit, olijf of amandel, aan u de keuze!

Zomerritueel:

- scrub een keer per week, breng vervolgens een verzorgingsolie of een hydraterende melk aan

Stap 2: Bescherm uw huid tegen de zon

- Stel uzelf nooit bloot zonder een geschikte zonnebrandcrème die uw huid en de natuur respecteert. 

- Draag een hoed en lichte, lichtgekleurde, bedekkende kleding in zeer sterk zonlicht, vooral als je een lichte, zongevoelige huid hebt.

- Kinderen onder de 3 jaar mogen nooit worden blootgesteld aan direct zonlicht, omdat hun huid dun en kwetsbaar is. Haal dan hoeden, bobs, lichte en bedekkende kleding, parasols, strandtenten enzo tevoorschijn om ze te beschermen! 

Stap 3: De huid kalmeren bij zonnebrand

Wanneer de huid verhit is, brengt u zo snel mogelijk aloë vera gel aan om het brandend gevoel te verzachten, de roodheid te verminderen en het herstel van de huid te bevorderen. Denk ook aan etherische olie van bio spijklavendel, gekend voor haar kalmerende en herstellende eigenschappen in geval van zonnebrand. Het maceraat van Sint-Janskruid, gekend bij de herboristen, biedt ook soelaas na een lange blootstelling aan de zon (opgelet, als u dit maceraat gebruikt blijft u best de volgende 12 u uit de zon ivm fotosensibilisatie).

Onze beste natuurlijke oplossingen om zoonebrand te verzachten:

- breng aloë vera gel aan, liefst uit de frigo, op de verhitte zone

- maak een natuurlijke after-sun (zie recept hieronder)

- gebruik kalmerende hydrolaten als spray, bijvoorbeeld pepermunt, echte kamille of fijne lavendel (recept hieronder)

- plaats een katoenen doekje in de diepvries om het te verfrissen, doe er een eetlepel sint-janskruid op en breng aan op de verbrande zone

- meng 3 druppels etherische olie van spijklavendel of ylang-ylang totum met een koffielepel appelazijn, te verdunnen in een liter koud water, laat een handdoek weken met het mengsel en breng deze aan op de verbrande zone

Kalmerende after-sun olie met calendula

Met een zachte formule, rijk aan calendulamaceraat met kalmerende eigenschappen en Sint-Janskruidmaceraat, traditioneel gebruikt bij brandwonden, zorgt deze olie voor de huid na het zonnen.

Ingrediënten

- 60 ml bio calendulamaceraat

- 20 ml bio Sint-Janskruidmaceraat

- 20 ml bio wortelmaceraat

- 35 druppels etherische olie van bio spijklavendel

Materiaal

- 1 glazen flesje van 100 ml

Bereiding

1/ Reinig en desinfecteer het materiaal, het werkblad, de handen.

2/ Weeg de olie af en giet direct in het glazen flesje.

3/ Voeg de etherische olie toe in het flesje. Draai de pompdop erop, schud even om te mengen en klaar!

Gebruiksvoorzorgen

Stel u niet bloot aan zonlicht gedurende 12 uur na het aanbrengen van deze olie, want de etherische olie van Sint-Janskruid is fotosensibiliserend.

Niet geschikt voor kinderen, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven.

Bewaart 6 maand op een donkere plaats.

Kalmerende after-sun spray met lavendel en kamille

Deze spray met munt, lavendel en kamille verzacht en verfrist de zonverhitte huid. Te verstuiven op de verbrande of rode zones.

Ingrediënten

- 80 ml hydrolaat van bio pepermunt

- 90 ml hydrolaat van bio fijne lavendel

- 80 ml hydrolaat van bio echte kamille

Materiaal

- 1 alu fles met verstuiver van 250 ml

Bereiding

1/ Reinig en desinfecteer het materiaal, het werkblad, de handen.

2/ Weeg de hydrolaten af en giet direct in de alu fles.

3/ Draai de spraydop erop, schud om te mengen, klaar!

Bewaart 2 maanden bij voorkeur in de koelkast.                                                    

Onze selectie