Verlichting van seizoensgebonden allergieën met natuurgeneeskunde

Verlichting van seizoensgebonden allergieën met natuurgeneeskunde

Het is lente! We komen weer in contact met de natuur, brengen weer tijd buiten door om van de zon te genieten, en ondanks de vreugde van dit seizoen van vernieuwing, heb je misschien rode ogen, een jeukende keel en een loopneus zodra je naar buiten gaat. De boosdoeners? Seizoensgebonden allergieën, waar steeds meer mensen last van lijken te hebben.

Hier zijn een paar natuurlijke tips om ze te verzachten, je leven aangenamer te maken en optimaal van het lenteseizoen te genieten!

Een artikel door Marion Pezard, natuurgeneeskundige

Dragon en weegbree hydrolaat

Dragon en weegbree zijn twee van de planten die het meest gebruikt worden om seizoensgebonden allergieën te behandelen. Ze kunnen in verschillende vormen worden gebruikt, zoals essentiële oliën en moedertincturen, maar ik vind ze het meest veelzijdig als hydrolaten. Je kunt het ene gebruiken, het andere, of beide gecombineerd voor een nog interessanter effect.

Ze kunnen ook worden gecombineerd met een verzachtend hydrosol zoals Roomse kamille of Fijne lavendel.

Ze kunnen bijvoorbeeld worden gebruikt

  • Als kompres op jeukende ogen
  • Om de neus te reinigen en de sinussen te kalmeren
  • In een kalebas om een kriebelende keel te verzachten

Ze kunnen ook gebruikt worden als moedertinctuur als onderdeel van een kuur van één of twee maanden in de lente: 15 druppels 's ochtends en 's avonds in een glas water.

Was je neus, handen en ogen regelmatig als preventieve maatregel

Zoals altijd als het om natuurlijke gezondheid gaat: preventie is de sleutel!

Dus als het gaat om seizoensgebonden allergieën, raad ik je aan om je handen, ogen en neus regelmatig te reinigen om te voorkomen dat pollen zich nestelen en je kriebelen.

Je kunt er bijvoorbeeld een gewoonte van maken om elke dag, een of meerdere keren per dag, je neus te wassen met een zeewaterspray of, nog beter, een lota (ook bekend als een neti pot) waarin je water op kamertemperatuur, een snufje zout en 1 theelepel dragon hydrosol doet.

Als je thuiskomt, vergeet dan niet je gezicht te wassen om alle pollenresten te verwijderen.

Vergeet ook niet om je handen zo regelmatig mogelijk te wassen, vooral als je in de natuur bent, en vermijd om je gezicht aan te raken.

Beperk voedingsmiddelen die rijk zijn aan histamine, waardoor allergieën kunnen opvlammen

De molecule die allergieën veroorzaakt, heet histamine en wordt gereguleerd door het immuunsysteem. Een allergie treedt op wanneer er een overmaat aan histamine is, waardoor het lichaam overreageert op een molecuul waar het geen last van zou moeten hebben.

Bij allergieën is het daarom een goed idee om de voedingsmiddelen die histamine bevatten of bevorderen te beperken. Dit is vooral het geval bij gefermenteerde voedingsmiddelen en dranken zoals wijn, bier, kefir en kombucha, kaas, zuurkool, maar ook mosterd, ingeblikte vis, enzovoort.

Probeer deze voedingsmiddelen minder te eten en je zou je al beter moeten voelen over je allergische symptomen.

Herstel van de darmbarrière, de zetel van de immuniteit

Tot slot, omdat natuurgeneeskundigen graag de oorzaak van een probleem aanpakken, moeten we hier kijken naar de staat van onze darmbarrière en onze microbiota, omdat deze de zetel van onze immuniteit zijn en allergieën, zoals we hebben gezien, immuunreacties zijn.

Aarzel dus niet om in de lente of zelfs aan het einde van de winter een preventieve kuur probiotica en L-glutamine te nemen, idealiter onder begeleiding van een natuurgeneeskundige of natuurgeneeskundige.

Een woordje van onze kruidendokters

"Om je darmflora en je buik te verzorgen, kun je denken aan het Digestion bud complex".

Uiteraard is dit natuurlijke advies niet voor iedereen geschikt en als het voor jou niet voldoende is, is het belangrijk om je arts te raadplegen en eventueel een kuur te volgen voor de duur van je allergieën.

De geneugten van de lente, zonder al dat gedoe!