Lenteallergieën verhelpen met aromatherapie

Lenteallergieën verhelpen met aromatherapie

De natuurlijke reflex om allergieën te verhelpen

Wanneer het lente wordt ontwaakt de natuur en vliegen de pollen in het rond. Voor wie last heeft van allergieën kan dit aangename seizoen zich omvormen tot een heuse kwelling. Lopende neus, waterende ogen, niesbuien, jeuk ... allemaal symptomen van een allergische rinitis, ook wel gekend als "hooikoorts". Soms komt daar nog astma bij, conjonctivitis, sinusitis ... Dit type allergie, gelinkt aan een overgevoeligheid t.o.v. de omgeving, is te wijten aan een onevenwicht in het immuunsysteem, dat "overreageert".

Stress en angst verergeren het allergiefenomeen nog eens. Aanvullend op de allopathie kunnen etherische oliën en hydrolaten een waardevolle hulp zijn om hooikoorts te voorkomen, allergieën en hun symptomen te kalmeren en te streven naar een globaal emotioneel evenwicht.

Stap 1: Allergieën voorkomen

Zwarte komijnolie : intern gebruik, gekend om het immuunsysteem te versterken en allergische symptomen te verminderen. Om hooikoorts te bestrijden neemt u 1/2 koffielepel zwarte komijnolie 2 keer per dag, als kuur, te beginnen voordat de eerste symptomen opduiken en verder te zetten tot de zomer.

Opgelet: deze olie is niet geschikt voor zwangere vrouwen want ze bevat een percentage etherische olie van komijn.

Om allergieën te voorkomen en te kalmeren, beveelt André Bitsas volgende mengeling aan van hydrolaten, voor intern gebruik:

  • hydrolaat van bio groene mirte 
  • hydrolaat van bio geurig alant
  • hydrolaat van bio echte kamille

Meng de 3 hydrolaten volgens gelijke delen in een fles. Dagelijks 20 ml van deze mengeling verdunnen in 1 L water. Kuur voor 3 weken.

Als de emotionele dimensie heel aanwezig is, met neiging tot fysieke klachten tot gevolg, kan het hydrolaat van bio oranjebloesem gebruikt worden, puur of in combinatie met de voorgestelde mengeling.

Stap 2: symptomen van hooikoorts kalmeren

De meest toepasselijke etherische olie wanneer allergieën heel vervelend worden: bio Dragon, gekend om haar anti-allergische werking, specifiek voor ademhalingsallergieën.

Breng 3 tot 4 druppels etherische olie van Dragon aan op een stoffen zakdoek en adem zo vaak als nodig in om hooikoorts te verhelpen.

Om de ademhaling te vergemakkelijken beveelt André Bitsas de etherische olie van Berghyssop aan. Te gebruiken als massage op de boezem, verdund in een plantaardige olie (abrikozenpitolie bijvoorbeeld) met een dosering van max. 20% etherische olie.  

Etherische olie van bio niaouli is ook mogelijk als massage, verdund in een plantaardige olie, met een dosering van maximum 20% etherische olie. Kan alleen gebruikt worden, of in synergie met etherische olie van wierook en echte kamille voor een massage die de ademhaling harmoniseert.

Stap 3: De neus vrijmaken

Maak een neusspray om allergieën te kalmeren, met hydrolaten van echte kamille, hydrolaat van geranium rosat en hydrolaat van fijne lavendel. 

Meng de 3 volgens gelijke delen in een glazen fles met spray en verstuif de mengeling in elk neusgat, 2 à 3 keer per dag.

Bewaar bij voorkeur in de koelkast wanneer u de spray niet gebruikt.

Stap 4: Gezwollen ogen, rode en geïrriteerde ogen verzachten

Hydrolaten van Korenbloem en Roomse kamille verzachten gezwollen en geïrriteerde ogen door hooikoorts.

Breng ze op compressen aan op gesloten ogen, door katoenen doekjes te bevochtigen met de hydrolaten.

*GEBRUIKSVOORZORGEN OM TE RESPECTEREN VOOR EEN GOED GEBRUIK VAN ETHERISCHE OLIËN

Etherische oliën zijn heel actief, zorg ervoor dat u ze altijd gebruikt volgens het advies van uw gezondheidstherapeut, door u te informeren in degelijke literatuur over aromatherapie en door de beschrijving van elke olie op de website van Bioflore goed door te lezen.

Etherische oliën zijn afgeraden voor kinderen, vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven en voor mensen die gezondheidsproblemen hebben, epilepsie of antecedenten van hormoonafhankelijke kankers.

Als u een medische behandeling volgt, vraag altijd raad aan uw behandelend arts vooraleer u etherische oliën gebruikt.

Onze selectie

U zult ook

Al onze artikelen