Wat zijn de verschillen tussen essentiële lavendeloliën in aromatherapie?

Wat zijn de verschillen tussen essentiële lavendeloliën in aromatherapie?

Fijne lavendel, Echte lavendel, Spike lavendel, Lavandin: zijn ze allemaal hetzelfde? Als je nieuw bent op dit gebied, kun je in de war raken!

Dit artikel vertelt je het verschil tussen de lavendel die in aromatherapie wordt gebruikt en welke essentiële lavendelolie je moet kiezen voor specifieke problemen. Volg de gids en leer deze typische plant uit Zuid-Frankrijk kennen, met zijn mauve en blauwe aren en onmiskenbare aroma! Een ding is zeker, vertrouw altijd op de Latijnse naam, die overeenkomt met de exacte botanische naam van de plant: er is geen kans op verwarring over de verschillende soorten lavendel.

Een artikel van Amandine Devillard, aromatoloog.

Biologische echte lavendel etherische olie: verzachtend

Kenmerken van biologische True Lavender etherische olie

  • Botanische naam: Lavandula angustifolia Miller ct maillette

Het staat ook bekend als fijne lavendel (als het een BOB heeft) of echte lavendel (als het door stekken is verkregen) en kan worden beschouwd als de koningin van de essentiële lavendeloliën. Ze is meer gericht op de psycho-emotionele sfeer. Het is absoluut kalmerend en ontspannend en helpt je in slaap te vallen en slapeloosheid te overwinnen, terwijl het de angst en stress van het moderne leven bedwingt. Als je mentale werkdruk en nerveuze spanning je zwaar vallen, zal de essentiële olie van True lavendel de last verlichten en je naar meer sereniteit helpen. Vertroebelen alledaagse problemen je geest? Een vleugje fijne lavendel zal je helpen je te heroriënteren en je beter te concentreren op je taak. Vergeet niet dat het woord lavendel afkomstig is van het Latijnse lavare, wassen, wat zowel letterlijk als figuurlijk moet worden opgevat. In gevallen van emotionele instabiliteit en overlopende gevoeligheid die moeilijk te beheersen zijn, is deze essentiële olie van Echte lavendel oppermachtig: ze helpt het negatieve te elimineren en het evenwicht te hervinden.

De huid kan echter ook profiteren van de verzachtende eigenschappen. Een probleemhuid, een huid met neiging tot onzuiverheden, een geïrriteerde huid of een huid die last heeft van interne stress hebben baat bij dagelijks gebruik.

Hoe gebruik ik biologische True Lavender essentiële olie?

Om te ontspannen

  • Als damp: ongeveer tien druppels in een ultrasone diffuser, eventueel met een of twee druppels essentiële olie van Roomse kamille.
  • Zakinhalator: 8 tot 10 druppels op een katoenen lont, om de hele dag door te inhaleren.
  • Massage: 10 druppels fijne etherische olie van lavendel (of een synergie van 10 druppels in totaal met bergamotolie, etherische olie van Roomse kamille of etherische olie van ylang-ylang, afhankelijk van je eigen geursmaak) in een flesje sesamolie van 10 ml; masseer de rug, de nek, de handen en de voeten.

Wees voorzichtig met bergamotolie: 24 uur na het aanbrengen niet blootstellen aan daglicht.

Om je huid te verzorgen

  • In een anti-puistjes roll-on: 6 druppels essentiële olie van True lavendel in een roll-on van 10 ml; vul aan met plantaardige olie van jojoba of hazelnoot om puistjes op het gezicht en de rug te verminderen, zeer plaatselijk aanbrengen.

Essentiële olie van biologische wilde lavendel: geoogst in het wild

  • Botanische naam: Lavandula angustifolia Miller ct maillette

Dit is dezelfde plant als hierboven, maar dan in zijn wildgeplukte versie, direct in de natuurlijke biotoop van de plant, op een hoogte van ongeveer 1300 meter. De botanische naam blijft daarom identiek.
Chromatografische analyse suggereert echter dat hoe hoger de plant wordt geoogst, hoe meer kalmerende moleculen ze ontwikkelt. De geur is ook etherischer, alsof deze lavendel minder tot de aardse wereld behoort en meer tot een meer ontoegankelijke, onbewuste sfeer.

En vergeet niet dat True lavender essentiële olie ook verkrijgbaar is als hydrolaat. Een van de vele toepassingen is dat de zachte reiniging van een langzaam reinigende routine een zeer gewaardeerde frisheid biedt voor de gecombineerde en vette huid.

Essentiële olie met lavendelaspic: de hersteller

Kenmerken van biologische lavendel aspic etherische olie

Botanische naam: Lavandula latifolia

De geur is vergelijkbaar met die van echte lavendel, maar de essentiële olie van Spike Lavender heeft een krachtigere noot. Het is zeker een must-have in je natuurlijke EHBO-kit, vooral in de zomer. Ze helpt de huid haar integriteit te herstellen in de volgende gevallen:

  • littekens ;
  • lichte brandwonden (het is soeverein over zonnebrand) ;
  • wonden ;
  • acne
  • alle soorten steken: kwallen, muggen, gifsumak, brandnetels... ;
  • irritatie, jeuk, gevoeligheid, roodheid.

De biochemische samenstelling maakt het ook een goede essentiële olie voor de longen, dankzij het hoge 1,8 cineole gehalte. Ze helpt bij otitis, bronchitis en sinusitis. De slijmoplossende en pijnstillende eigenschappen verlichten bronchiale congestie en deze essentiële olie heeft ook een infectiewerende werking.

Het heeft ook een heilzame ontstekingsremmende werking op pijnlijke gewrichten, vooral in combinatie met essentiële oliën die speciaal zijn ontwikkeld om gewrichtscomfort te bevorderen: citroeneucalyptus, kopahu, rozemarijn kamfer.

Hoe gebruik ik biologische Lavendel aspic essentiële olie?

Om je huid te verzorgen

  • om een steek te verzachten: 1 druppel onverdund op de steek, herhaal dit elke 15 tot 30 minuten, afhankelijk van de intensiteit van de irritatie, gedurende een uur.
  • om zonnebrand te verzachten: 2 druppels in een beetje aloë vera gel, goed mengen met de vingertoppen en aanbrengen op de verbrande plek.

> Ontdek onze verzachtende formule voor aftersun-olie

Voor ademhalingscomfort

  • 2 druppels etherische olie van lavendel in een kom met heel heet water (pas op dat je de etherische olie niet verhit). Je kunt ook een druppel etherische olie van eucalyptus radiata of globulus of etherische olie van niaouli toevoegen. Leun over de kom met een handdoek om je hoofd en adem ongeveer tien minuten rustig.

Veiligheidsmaatregelen: De etherische olie van Spike lavendel bevat meer 1.8 cineole en kamfer dan de etherische olie van Echte lavendel. Daarom is het een contra-indicatie voor zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven en kinderen jonger dan 6 jaar. Wees voorzichtig als je gevoelig bent voor epileptische aanvallen.

Essentiële olie van biologische stoechade lavendel: helend (alleen voor volwassenen)

Kenmerken van biologische Lavendel stoechade etherische olie

Botanische naam: Lavandula stoechas

De etherische olie van Stoechade lavendel is zonder twijfel de olie die het meest voorzichtig gebruikt moet worden. Het ketongehalte (kamfer en fenchone) geeft het een uitstekend helend effect op wonden en doorligwonden, maar maakt het lastig te gebruiken, vooral bij kinderen. Het is ook een zeer goed slijmoplossend en antikatarraal middel, vooral bij sereuze otitis en alle KNO-aandoeningen die de bronchiën belasten en verstoppen met slijm. Deze essentiële olie van stoechade lavendel, ook wel maritieme lavendel of vlinderlavendel genoemd, heeft een heel ander aroma dan fijne lavendel, ruwer, aardser en meer uitgesproken.

Hoe gebruik ik biologische Lavendel stoechade essentiële olie?

Stoechade lavendel mag alleen worden gebruikt door volwassenen, met uitzondering van zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven.

Voor sereuze of purulente otitis

  • 10 druppels etherische olie van stoechade lavendel in 5 ml olieachtig maceraat van calendula of sint-janskruid, 3 tot 4 keer per dag toegepast als peri-auriculaire massage tot verbetering.

Essentiële olie van biologische lavendel: een origineel om te ontdekken

Kenmerken van biologische Sevilla lavendel etherische olie

Biologische essentiële olie van Sevilla lavendel blijft vertrouwelijk, maar heeft een buitengewoon potentieel. Het is een ondersoort van stoechadelavendel, maar heeft niet dezelfde contra-indicaties, waardoor het een opmerkelijk alternatief is voor stoechadelavendel, vooral voor kinderen. De geur is verrassend: hij begint fris en bloemig en ontwikkelt zich snel tot een mengeling van zoete tabak en gekonfijt fruit, bijna leerachtig. De oranje kleur verschilt van andere essentiële lavendeloliën. Het is een waardevolle bondgenoot voor de problematische, geïrriteerde en beschadigde huid die te lang aan de zon is blootgesteld. Ze verzacht oppervlakkige brandwonden, jeuk en irritatie en helpt de huid om een heilzame regeneratie op gang te brengen. De rijpere huid zal het heerlijk vinden om het als dag- of nachtserum te gebruiken. Als kinderen het zonder etherische olie van stoechade lavendel moeten doen, kunnen ze profiteren van de pijnstillende, infectiewerende en slijmoplossende voordelen van Sevilla lavendel, met name bij het verlichten van pijnlijke oorinfecties.

Hoe gebruik ik biologische Sevilla Lavendel etherische olie?

Voor pediatrische oorinfecties

  • 6 tot 8 druppels etherische olie van Sevilla lavendel in 5 ml plantaardige sesamolie of calendula olie, 3 tot 4 keer per dag aangebracht als peri-auriculaire massage tot verbetering.

Hebben etherische oliën van lavandin iets gemeen met etherische oliën van lavendel?

Lavandin etherische oliën zijn hybriden van twee verschillende lavendelsoorten, Echte lavendel en Spike lavendel. Hoewel ze een aantal eigenschappen van hun ouders delen, synthetiseren de etherische oliën van lavandin andere moleculen, met name meer kamfer. De olfactorische indruk die ze afgeven kan soms lijken op echte lavendel, zonder altijd dezelfde finesse te hebben. In elk geval moeten ze niet worden beschouwd als 'sub-lavendel', maar als volwaardige plantenextracten met hun eigen specifieke kenmerken.