Essentiële oliën voor de winter

Essentiële oliën voor de winter

Om de hele winter in vorm te zijn stellen we u 6 tips uit de aromatherapie voor om een verkoudheid te verlichten, infecties te voorkomen, grijze dagen lichter te maken, boslucht in te ademen of een kruidenthee te maken in geval van griep. 

1 - Het immuunsysteem ondersteunen met essentie van citroen

Om de lever zacht te draineren, de natuurlijke afweer te stimuleren en te vechten tegen moeheid stellen we u voor een korte kuur te doen met essentie van bio citroen.

 • 2 druppels innemen met een weinig plantaardige olie (olijf, koolzaad), elke ochtend gedurende 21 dagen.
 • bij epidemie, verstuif essentie van citroen om de besloten ruimtes te ontsmetten.

2 - De zuivere berglucht inademen met essentiële olie van grove den

Met haar aroma van hooggelegen bossen en haar zuurstofrijke werking draagt de essentiële olie van bio grove den bij tot het voorkomen en verlichten van winterse luchtwegenaandoeningen.

 • Doe voor inhalatie enkele druppels grove den in een zakinhalator en adem de hele dag door in.
 • Voor warme inhalatie doet u 5 druppels in een kom warm water, houd uw hoofd boven de kom en een handdoek over uw hoofd om de waterdamp vast te houden. Sluit de ogen en adem 5 minuten lang.
 • Voor atmosferische verdamping gebruikt u 6 druppels per verstuiving, puur of in synergie met zoete sinaasappel en balsemspar om de lucht te zuiveren en een echte "bosadem" in de ruimte te brengen.

3 - Een lopende neus verlichten met eucalyptus radiata

Ze is gekend voor haar slijmoplossende werking en eucalyptus radiata blijkt ook heel doeltreffend om de luchtwegen te ontlasten. Antibacterieel, antiviraal en immunostimulerend, ze is onmisbaar in de winter, eentje om altijd op zak te  hebben.

 • Goed verdragen, kan direct op de huid worden aangebracht. 2 of 3 druppels op de buste gewreven en 1 druppel op de neusvleugels.
 • 3 druppels op een stoffen zakdoek, om te kunnen ademen zodra dat nodig is.
 • Bij warme inhalatie, 5 druppels in een kom met warm water, plaats uw hoofd boven de kom, een handdoek over uw hoofd om de waterdamp vast te houden. Sluit de ogen en adem 5 minuten.

4 - Winteraandoeningen en keelpijn bestrijden met Spaanse tijm

Spaanse tijm is antibacterieel en antiviraal, ze ondersteunt het immuunsysteem en is tegelijkertijd een mooi alternatief voor de weinig beschikbare tujanol-tijm.

 • Vanaf de eerste keelpijn of symptomen van verkoeling doet u 2 druppels op de rug van uw hand en lik ze af met uw ton. André Bitsas geeft aan dat de smaak heel sterk is maar dat deze essentiële olie niet irriteert. Als u de smaak te sterk vindt, verdun dan 1 druppel in een plantaardige olie of een lepeltje honing.

5 - Beter voorkomen dan genezen met essentiële olie van Saro

Vrij gelijkaardig aan essentiële olie van tea tree maar meer vertrouwelijk, de essentiële olie van bio saro verdient haar plaats in de winterse aromatheek.

 • 1 druppel onder elke voetzool of op elke pols om het afweersysteem te versterken en de energie te ondersteunen

6 - Essentiële oliën van citrusvruchten voor grijze dagen

Citroen, mandarijn, pompelmoes, zoete sinaasappel, limoen, bergamot zijn allemaal zonnetjes in een flesje met opbeurende, ontspannende en positieve eigenschappen. Hun pittige en vrolijke geuren zorgen voor licht op donkere dagen.

 • Bij atmosferische verdamping doet u enkele druppels van een essentie of een synergie in uw verstuiver. Voor een zuiverend effect, ook voor de luchtwegen, doet u er gerust enkele druppels grove den bij, balsemspar, ravintsara, niaouli, ...

Het advies van André Bitsas, stichter van Bioflore, bij griep:

Meng de essentiële oliën van ravintsara, niaouli, eucalyptus radiata in gelijke delen en wrijf herhaardelijk in op de borst, de rug, de elleboogholten.

Aromatische kruidenthee bij griep: in een lepel honing doet u een druppel essentiële olie van bergbonenkruid, een druppel kaneel, een druppel tujanol-tijm, een druppel pepermunt en een druppel kruidnagel. Kneed een beetje om de oliën te mengen met de honing. Voeg toe aan een kop matig warm water en het sap van een halve citroen. Goed mengen alvorens te drinken. Drink deze kruidenthee gemiddeld 3 keer per dag.

Onze selectie