Winterhydrolaten - onze tips

Winterhydrolaten - onze tips

De beste bio hydrolaten voor een natuurlijke gezondheid in de winter.

Minder gekend dan de etherische oliën, toch zijn de hydrolaten zeer interessant om in vorm te blijven tijdens de winter. Ze worden beter verdragen dan etherische oliën en maken preventief gebruik mogelijk, als kuur, om de immuniteit te ondersteunen tijdens het koude seizoen. Ze verzachten ook winterse kwaaltjes zoals verkoudheid, keelpijn, vermoeidheid, hoest... In tegenstelling tot etherische oliën kunnen hydrolaten op langere termijn gebruikt worden.

De meeste hydrolaten zijn zachter dan de etherische oliën: ze zijn bijzonder geschikt voor kinderen, senioren, gevoelige personen, vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven.

Om winterkwaaltjes te vermijden werken we met een palet hydrolaten, alleen of in combinatie met etherische oliën.

Winterkuur met hydrolaten om de immuniteit een boost te geven

De beste hydrolaten voor de immuniteit: 

Verdun 2 soeplepels hydrolaat in een liter water. Kies een van de bovenstaande hydrolaten of maak een mengeling volgens gelijke delen. In dit geval neemt u 2 soeplepels van de gemaakte mengeling. De liter gearomatiseerd water drinkt u doorheen de dag uit.

Gedurende 3 weken gevolgd door een pauze van een week.

Voor kinderen vanaf 3 jaar mengt u 1/2 koffielepel hydrolaat van thujanol-tijm en een 1/2 koffielepel hydrolaat van laurier, 1 keer per dag in een glas water te drinken, gedurende 21 dagen.

Een aankomende verkoudheid op de vlucht jagen

De beste hydrolaten voor een verkoudheid:

Wanneer u de verkoudheid voelt aankomen of wanneer deze al geïnstalleerd is, giet u 2 soeplepels hydrolaat van tujanol-tijm of laurier in 1 liter water (warm of koud), te drinken gedurende de dag, tot het beter gaat.

Met het hydrolaat van citroenverbena, met pH-waarde nagenoeg gelijk aan die van de huid en slijmvliezen, doet u een zuiverende neusspoeling, bijvoorbeeld met behulp van een lota: best gebruikt u een mengeling van hydrolaat en water volgens gelijke delen.

Keelpijn verzachten

De beste hydrolaten voor keelpijn:

Om te gorgelen (mondspoeling), zijn deze hydrolaten onverdund zeer doeltreffend om een pijnlijke en geïrriteerde keel te verzachten. Opgelet: we slikken het hydrolaat niet in na het gorgelen.

Hydrolaat van tujanol-tijm kan u ook puur drinken, als siroop, 1 soeplepel per persoon per inname, of als spray achteraan in de mond. Voor een krachtigere werking gebruikt u het hydrolaat van thymol-tijm op dezelfde manier maar in combinatie met zuiver water; bv. 60% hydrolaat en 40% zuiver water. Eventueel zoeter maken met honing of agave.

De hoest kalmeren

De beste hydrolaten om de hoest te kalmeren:

Bij een spastische hoest, neemt u een soeplepel puur hydrolaat in, geurig alant of mirte, of een mengeling van beiden volgens gelijke delen en laat u telkens 2 uur tussen de innames. 

Zelfgemaakte hoestsiroop: 100 ml hydrolaat van geurig alant + 1 soeplepel honing + 5 à 10 druppels etherische olie, bv. van balsemspar of Siberische spar.

Als u er maar één zou kiezen:

Een basishydrolaat in de winter is dat van tujanol-tijm. Het meest polyvalente en doeltreffende hydrolaat (antibacteriële, antivirale en antischimmelwerking). Geschikt voor alle leeftijden.

Dossier geschreven in samenwerking met André Bitsas, stichter van Bioflore, aromatoloog en oprichter van de Ecole d'Aromathérapie Appliquée

 * Deze welzijnsadviezen vervangen geenszins professionele gezondheidsadviezen. Vraag altijd raad aan uw arts of apotheker bij vastgestelde pathologieën. Voor kinderen onder de 3 jaar vervangt u de soeplepels door koffielepels en wend u steeds tot referentiewerken in de aromatherapie. Bij zwangerschap volgt u het advies van uw arts.

Onze selectie

U zult ook

Al onze artikelen