Zelf lentemaceraten op olie maken

Zelf lentemaceraten op olie maken

Hoe maakt u zelf een oliemaceraat? We leggen u stap voor stap uit hoe u een klimop- en een Bellis maceraat maakt, ook gekend onder de naam 'madeliefjes'.

Wat is een maceraat?

Oliemaceraten ontstaan door delen van planten of bloemen te laten drenken in een plantaardige olie zodat hun aromatische en medicinale stoffen opgenomen worden.

Na een lange maceratie verspreiden deze actieve stoffen zich in de plantaardige olie, wat niet zou gebeuren in water. Dat kunnen geurstoffen zijn, pigmenten, tanines.

Eens gefilterd zijn zo'n oliemaceraten uitzonderlijke verzorgingsproducten voor de huid. Te gebruiken als massageolie of als specifieke verzorging van de huid, of te verwerken in een balsem, crème of olieserum.

Hoe de basisolie kiezen?

Alles hangt af van het gebruik van het maceraat! De meest gekozen plantaardige oliën om oliemaceraten te maken zijn zonnebloemolie en olijfolie. Zonnebloemolie wordt bijvoorbeeld vaak gebruikt voor zonnemaceraten voor het gezicht omwille van haar neutraliteit (beperkte geur) en de goede opname door de huid, zonder vetlaag achter te laten. Zonnebloemolie is ook rijk aan vitamine E wat de olie stabiel maakt, ze wordt dus minder snel ranzig.

Olijfolie is rijker en heeft meer geur, dit oliemaceraat bewaart goed en is specifieker qua verzorging. Het is vaak de basis van een oliemaceraat van calendula, arnica en weegbree onder andere.

Voor meer "kostbare" maceraten zoals het rozenmaceraat, kunnen specifiekere oliën zoals jojoba, avocado, zoete amandel, sesam of macadamia dienst doen.

Twee bereidingswijzen

Een oliemaceraat kan koud of warm gemaakt worden. De warme methode is dat de olie verrijkt met de plantendelen licht verwarmd wordt om het vrijkomen van de activa te bevorderen. Hoewel dit sneller gaat dan een maceraat over verschillende weken treedt het risico op dat de activa verstoord worden als ze te fel verwarmd zijn.

Wij stellen u in dit dossier alleen het zonnemaceraat voor, de koude manier, die de heilzame werking van de planten bewaart en een maceraat van een betere kwaliteit oplevert.

Oliemaceraat van klimop, hedera helix

  1. Verzamel de klimopblaadjes, zonder takjes. Doe dit op een zonnige dag, liefst wanneer het zo weinig mogelijk of niet geregend heeft de dagen ervoor.
  2. Reinig de blaadjes een voor een met keukenrol of een propere stof om de overschot aan vocht en eventueel stof te verwijderen.
  3. Vul een bokaal (gesteriliseerd met kokend water) tot 3/4 met de blaadjes zonder ze aan te duwen.
  4. Giet de olie in de bokaal (olijfolie, macadamia, zonnebloemolie, sesam of jojoba) tot die alle blaadjes bedekt.
  5. Sluit de bokaal en schud lichtjes. Alle blaadjes moeten in de olie weken.
  6. Bedek de bokaal met bruin kraftpapier om te beschermen voor UV-stralen, zodat de bokaal verwarmd wordt zonder dat de zon de plantaardige olie verstoort.
  7. Laat 3 weken trekken in de warmte van de zon, schud de bokaal minstens een keer per dag. Als er geen zon is laat de bokaal dan binnen macereren, bij een te
  8. Filter uw oliemaceraat met een ecologische koffiefilter of een propere vaatdoek. Pers de plantenbrij om alle olie eruit te duwen.
  9. Giet het maceraat in een bruine glazen fles en voeg vitamine E toe. 1 druppel vitamine E voor 10 ml bereiding. Schud de fles.
  10. Plaats een etiket op de fles met de samenstelling: basisolie en naam van de plant/bloem, datum en bewaartijd (idealiter gebruikt u het maceraat binnen het jaar na bereiding).

Klimopmaceraat staat bekend om haar drainerende werking en wordt gebruikt in de verzorging van het silhouet en de curves. Om cellulitis te bestrijden kan u met dit maceraat masseren. Een maceraaat van klimop werkt ook helend (littekens) en kalmeert reumatische klachten.

Oliemaceraat Bellis perrenis, ook bekend onder de naam maceraat van madeliefjes

  1. Verzamel madeliefjes, zonder het steeltje. Een kom madeliefjes volstaat voor persoonlijk gebruik. Zelfs al staan er meer madeliefjes, pluk alleen wat u nodig heeft. Pluk bij voorkeur 's ochtends op een zonnige dag.
  2. Laat de madeliefjes 12 tot 24 u drogen op een propere doek, in een droge en goed geventileerde ruimte. 
  3. Vul een bokaal (gesteriliseerd met kokend water) tot 3/4 met de bloemetjes zonder ze aan te duwen.
  4. Giet de olie in de bokaal (olijfolie, macadamia, zonnebloemolie, sesam of jojoba) tot die alle bloemetjes bedekt.
  5. Sluit de bokaal en schud lichtjes. Alle bloemetjes moeten in de olie weken.
  6. Bedek de bokaal met bruin kraftpapier om te beschermen voor UV-stralen, zodat de bokaal verwarmd wordt zonder dat de zon de plantaardige olie verstoort.
  7. Laat 3 weken trekken in de warmte van de zon, schud de bokaal minstens een keer per dag. Als er geen zon is laat de bokaal dan binnen macereren, bij een temperatuur van minstens 20°C.
  8. Filter uw oliemaceraat met een ecologische koffiefilter of een propere vaatdoek. Pers de plantenbrij om alle olie eruit te duwen.
  9. Giet het maceraat in een bruine glazen fles en voeg vitamine E toe. 1 druppel vitamine E voor 10 ml bereiding. Schud de fles.
  10. Plaats een etiket op de fles met de samenstelling: basisolie en naam van de plant/bloem, datum en bewaartijd (idealiter gebruikt u het maceraat binnen het jaar na bereiding).

Het Bellismaceraat wordt gebruikt voor de verzorging van de decolleté wegens de samentrekkende en verstevigende werking. Of gebruik dit mooie lentemaceraat voor een massage van het gezicht of het lichaam om de huid te verzachten.

Onze selectie

U zult ook

Al onze artikelen