Ajowan

Ajowan

Een etherische olie Ajowan die dicht aanleunt bij Thymol-tijm en gebruikt wordt in de Ayurveda om te stimuleren en te verwarmen. Ze bestrijdt winterkwaaltjes, -infecties en -bacteriën. Onmisbare bondgenoot in de winter om het lichaam op te wekken!

Om deze essentiële olie te bestellen, ga naar onze online winkel hier

  • Schermbloemenfamilie (Apiaceae of Umbelliferae)
  • Latijnse benaming: Trachyspermum ammi
  • Etherische olie verkregen door distillatie van zaden

De vruchten (zaden) van deze schermbloemige maken deel uit van de ayurvedische lijst en worden eveneens gebruikt om de traditionele Indische gerechten te aromatiseren. Ajowan biedt een etherische olie aan waarvan de samenstelling sprekend lijkt op die van thymol-tijm, hun twee dominerende ingrediënten zijn identiek: de thymol en het paracymeen.

De etherische olie van ajowan wordt met succes gebruikt tegen een groot aantal bacteriële, virale en parasitaire infecties, meer bepaald op het gebied van het darm- en urinesysteem en de gynaecologische organen. Het is een interessant alternatief voor kaneel. Haar ander interessant specifiek karakter is het strijden tegen huidparasieten en huidinfecties zoals erysipelas, ook wel "wondroos" genoemd. De aanwezigheid van paracymeen heeft een pijnstillende werking op de huid.

* De voorafgaande samenvatting is louter informatief: het vormt een synthese van eigenschappen die zijn omschreven in de erkende aromatherapeutische werken en/of die conform zijn met de eeuwenoude en populaire tradities. Het is in geen enkel geval medische informatie noch een indicatielijst. 

Gelijkwaardig met echte tijm op gebied van biochemie, behalve dat het niet hetzelfde personage is. Dit is een  perfect voorbeeld dat de definitie van etherische olie niet stopt bij de vermelding van moleculen. De aromatische identiteit speelt mee: het gaat hier over de zaden van een schermbloemige. Ajowan, dat is rode tijm met een bijzondere toets van fijngevoeligheid. Geen wonder dat het meer affiniteit heeft met de huid.

Relatief "zacht" voor een fenolachtig etherische olie maar vergeet echter nooit te verdunnen. Eveneens voorzichtig zijn met jonge kinderen en zwangere vrouwen.

Lees er meer over op p. 168 van het Franstalige boek "Aromathérapie corps et âme" van André Bitsas, stichter van Bioflore en directeur van de Ecole de l'Aromathérapie Appliquée.

Welzijn
ademhaling,  algemene tonus,  buikpijn,  immuniteit,  keelpijn,  misselijkheid,  plasproblemen,  winteraandoeningen