Zelfzorg volgens tradities uit de Ayurveda

Zelfzorg volgens tradities uit de Ayurveda

Ayurveda is een holistische Indiase geneeskunde die zorg draagt voor alle delen van het lichaam. Deze duizend jaar oude therapeutische wetenschap is gebaseerd op voeding, de weldaden van planten, yoga en ademhaling. Er wordt gestreefd naar een evenwicht tussen lichaam en geest, door een gezonde levensstijl en een ayurvedische levenskunst in het dagelijks leven.

Volgens de Ayurveda heeft elk individu een unieke constitutie, een primaire natuur, de Prakiti.

Als echte wetenschap van evenwicht, Ayurveda houdt rekening met :

  • de microkosmos en de macrokosmos: elk mens is het beeld van het hele universum en de kleinste van onze cellen weerspiegelt de oneindig grote planeten en melkwegstelsels in de kosmos en functioneert op dezelfde manier
  • de vijf elementen: water, aarde, vuur, lucht, ether of ruimte, die volgens de Ayurveda in ons lichaam aanwezig zijn naar het beeld van deze toestanden van de materie in de natuur
    Individuen zijn samengesteld uit de drie dosha's: Vata (lucht, ether), Pitta (vuur en water) en Kapha (aarde en water)

Wanneer al deze elementen in evenwicht zijn, verkeert het individu in goede gezondheid. Wanneer er een onevenwichtigheid optreedt, kunnen er gezondheidsproblemen, psychische stoornissen en ziekten ontstaan.

Dit dossier heeft niet de pretentie u in te wijden in de Ayurvedische geneeskunde, maar inspiratie te putten uit sommige van deze rituelen voor welzijn en schoonheid, en ze aan te passen aan onze Westerse levensstijl.

In de Ayurvedische traditie komt schoonheid van binnenuit en gaat zij gepaard met rituelen voor de huid en het haar, die bijdragen tot het algemeen welzijn. Laten we enkele van deze kostbare rituelen ontdekken.

Ochtendrituelen

Drink bij het opstaan een glas lauw water om het spijsverteringskanaal te reinigen en de nieren wakker te maken.

Gandush, mondspoeling met olie

Oefen 's morgens een oliereiniging van de mond, Gandush of olietrekken genoemd. Volgens de Ayurveda ontgift dit mondwater het hele lichaam en reinigt het de mondholte, terwijl het de tanden en het tandvlees versterkt. Het wordt 's morgens gedaan, op een lege maag.

Hoe doet u dit?

1 - Reinig uw mond met lauw water.

2 - Neem 1 lepel sesam- of biologische kokosolie (behalve tijdens het koude seizoen, omdat het in de ayurveda als verfrissend wordt beschouwd) in uw mond, zonder het door te slikken.

3 - Laat de olie energetisch circuleren van links naar rechts, tussen de tanden, overal in de mond, gedurende 5 tot 15 minuten.

In het begin kan deze tijd lang lijken, maar u zult zien, het is echt haalbaar! Maak gebruik van deze tijd om tegelijkertijd iets anders te doen.

4 - Spuug de olie uit in uw compost, tuin of vuilnisbak.

5 - Spoel uw mond met warm water, eventueel met uw tandenborstel maar zonder tandpasta.

Oliemassage om het lichaam wakker te maken

Masseer uzelf 's morgens, om uw lichaam wakker te helpen worden, met een plantaardige olie zoals sesam-, zoete amandel- of macadamia-olie. Deze oliemassage stimuleert de bloedsomloop, laat u in contact komen met uw lichaam en zo ankert u zich in de dag die begint, om stress en spanning te kalmeren.

Daarna kunt u een douche nemen om de overtollige olie te verwijderen of uw dag te beginnen! 

Ayurveda adviseert om de dag te beginnen met yoga-oefeningen, ademhaling en meditatie. Elkeen is vrij om het ritueel te vinden dat hem of haar goed zal doen.

Uw innerlijke licht onthullen

In de Ayurveda hebben planten een grote plaats in de verzorging. Schoonheid wordt gezien als een weerspiegeling van innerlijk evenwicht.

Enkele ideeën om voor uzelf te zorgen, geïnspireerd door Ayurveda:

Een masker met rozenpoeder voor het gezicht

In de Ayurveda brengt rozenpoeder de drie dôsha's in evenwicht, en zorgt ze voor elk huidtype. Het rozenparfum harmoniseert de zintuigen. Hier is ons recept voor het masker.  

Masker met locale plantenpoeders, geïnspireerd op de ayurvedische poeders

Onze Europese kruidenwinkel staat vol kostbare planten die ons een lokaal alternatief kunnen bieden voor de Indiase haarpoeders. Rozemarijn-, brandnetel-, salie-, klis- en mosterdpoeders kunnen ons haar versterken en sublimeren, geïnspireerd op Indiase plantaardige poedermaskers.

Oliebaden om uw haar te versterken en te verbeteren

Wikkel uw haarlengten en -punten één keer per week of om de twee weken in licht verwarmde kokos- of sesamolie en laat 20 minuten intrekken onder een warme handdoek.

Je kunt een paar druppels ylang-ylang en gember essentiële oliën toevoegen om de haargroei te stimuleren en glans toe te voegen.

Mosterdolie: zeer gewaardeerd in de Ayurvedische traditie, deze verwarmende olie stimuleert de micro-circulatie. Zeer actief, het wordt altijd verdund gebruikt in een zachtere plantaardige olie. Masseer de hoofdhuid met een mengsel van mosterdolie en jojoba-olie om haaruitval te vertragen en de groei te stimuleren.

Gezichtsverzorging, voor elke dôsha zijn vloeistof

Wat is jouw "schoonheids"dôsha volgens ayurveda?

Vâta: fijne, droge huid, voelt koel aan, niet erg vatbaar voor puistjes. Deze huiden hebben de neiging om gemakkelijk te markeren en rimpels en fijne lijntjes verschijnen vroeg

Pitta: middelmatig dikke huid, zacht, stralend, warm aanvoelend, gevoelig voor roodheid, couperose, reactief, vroegtijdige rimpels, gevoelig voor acne, herpes of eczeem

Kâpha : dikke, gladde huid met tonus, weinig rimpels, weinig reactief, neiging tot vettigheid en verwijde poriën, neiging tot wallen onder de ogen

Vâta gezichtsvloeistof

  • Sesamolie – 20 ml
  • Zonneroosmaceraat – 10 ml
  • Roos essentiële olie – 5 druppels

Pitta gezichtsvloeistof

  • Zoete amandelolie – 29 ml
  • Curcuma essentiële olie – 2 druppels
  • Verdunning van roos 3% - 10 druppels
  • Geranium rosat essentiële olie – 5 druppels

Kâpha gezichtsvloeistof

  • Jojoba olie – 29 ml
  • Bittere sinaasappel essentiële olie – 3 druppels
  • Palmarosa essentiële olie – 2 druppels
  • Citroen zonder furocoumarines essentiële olie – 3 druppels

Ayurveda en aromatherapie

Heilig basilicum (Tulsi) hydrolaat, een ayurvedische plant, hier gekweekt en gedistilleerd in België! In de Ayurvedische traditie staat tulsi basilicum erom bekend de vitaliteit te stimuleren en een lang leven te verlengen. Tulsi basilicum wordt beschouwd als een adaptogeen en wordt gebruikt om het lichaam in het dagelijkse leven te ondersteunen bij stress en vermoeidheid. Het hydrolaat wordt ook gebruikt voor de schoonheid van de huid en het haar, die het ontgift en zuivert. 

De essentiële olie van kurkuma, bevordert een goede spijsvertering en helpt de lever goed te functioneren. Het verlicht veel spijsverteringsstoornissen. Gebruikt in cosmetica, brengt het zijn antioxiderende werking naar de huid door oxidatieve stress en vroegtijdige veroudering te voorkomen. In de olfactotherapie, opent het de perceptie van de dingen, het verheft de geest, verheft het huidige moment.

Gember essentiële olie, een wortel die lijkt op kurkuma, maar er toch van verschilt omdat hij meer te maken heeft met emotie en sensualiteit. Het wordt gebruikt om de immuniteit te versterken, in massage om de zintuigen te prikkelen en in haarverzorging om de haargroei te stimuleren.

De essentiële olie van kardemom, met zijn aroma dat warm en koud waait, deze bijzondere specerij stimuleert de darmwerking. Harmoniserend, troostend, het bevrijdt de geest. Wanneer het wordt verdampt, zuivert het de binnenlucht en bevordert het het ademhalingscomfort. 

Onze selectie